Nieuwsoverzicht

Consument kiest weer vaker voor kortere rentevasttijd

Twee jaar geleden was een hypotheek met een rentevasttijd van 20 jaar het populairst, tegenwoordig kiezen woningkopers en huizenbezitters weer vaker voor een hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar. Dat meldt InFinance op basis van cijfers van Independer en Van Bruggen.

Lees verder

Ook Achmea schikt claims beleggingsverzekeringen

De Consumentenbond en verschillende claimorganisaties hebben een akkoord bereikt met verzekeraar Achmea over compensatie voor een groep consumenten met een beleggingspolis waarvoor te hoge kosten zijn berekend. Achmea trekt hiervoor 60 miljoen euro uit.

Lees verder

Minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2023

In 2023 werd voor bijna 55.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is 15 procent minder dan in 2022. Vooral voor koopwoningen werden minder vergunningen afgegeven (-23 procent). Voor huurwoningen was dit 6 procent minder dan in 2022.

Lees verder

Detailhandel zet ruim 4 procent meer om

De detailhandel zette in het vierde kwartaal van 2023 ruim 4 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verkochte producten en diensten ging met 0,3 procent omhoog. Er gingen meer detailhandelaren failliet dan in het kwartaal ervoor.

Lees verder

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

In het vierde kwartaal van 2023 is de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van beleggingen minder hard is gestegen dan hetgeen de fondsen moeten uitkeren.

Lees verder

Bijna alle huishoudens gaan erop vooruit

Vrijwel alle huishoudens gaan er ? vergeleken met vorig jaar ? in 2024 op vooruit. Stijging van de lonen en uitkeringen en daling van de inflatie liggen voor een groot deel ten grondslag aan koopkrachtverbeteringen. Dat blijkt uit de berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Lees verder

Autoverzekering in anderhalf jaar bijna 10 procent duurder

Automobilisten betalen nu flink meer voor hun autoverzekering dan anderhalf jaar geleden. In juni 2022 was de gemiddelde premie voor een autoverzekering nog 81,50 euro per maand en nu 88,84 euro. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Lees verder

Koopwoningen bijna 3 procent goedkoper in 2023

Een bestaande koopwoning was in 2023 gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in 2022. Voor het eerst in tien jaar waren de prijzen gemiddeld lager dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Lees verder

Grootste prijsdaling koopwoningen in Utrecht

In alle provincies waren koopwoningen vorig jaar goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling was met 4,8 procent het grootst in Utrecht. Verder varieerden de prijsdalingen van 0,8 procent in Limburg tot 4,7 procent in Noord-Holland.

Lees verder

Nederlanders sparen meer sinds rentes stijgen

Nederlanders hebben vorig jaar meer gespaard dan in de jaren voor de coronapandemie. Het totaalbedrag op de spaarrekeningen nam flink toe, al is dat ook te danken aan de gestegen spaarrentes. Het saldo op betaalrekeningen nam wel af.

Lees verder